4 things to doOther Health benefits

Fatique »
Depression »
Overweight »
Hypertension »
Heart Disease »
Diabetes »

EN     NL

Nov 2011: Sunday interview VPRO TV

Summary: TV show 'Cancer, your faith in your own hand'
Health Coach Program can be seen on VPRO TV: Sun Nov 13th, 20.20, Ned 2. Part of the documentary addresses cancer prevention using healthy lifestyle. Repeated at Sat 26 Nov 9.00hrs, and available on Internet via http://www.uitzendinggemist.nl/index.php/aflevering?aflID=13365960&md5=07b6a05afdf16dea4dee70d3bd8c933d
 

Halfway the documentary, the theme turns to self-management and prevention. Then, one of our coach session is shown, an interview with one of the TU Delft participants, plus an interview with Health Coach Program founder Dr Luuk Simons about healthy lifestyle and cancer prevention.

Text: (in Dutch)
Komende zondag 13 November 20.20 Ned. 2 is de onze Health Coaching te zien in de VPRO uitzending: Kanker, je lot in eigen hand. De VPRO is komen filmen bij het project dat we sinds 2010 draaien voor TU Delft medewerkers:

http://tudelft.nl/nl/actueel/laatste-nieuws/artikel/detail/onderzoek-tu-delft-helpt-medewerkers-hun-gezondheid-te-verbeteren/

De aankondiging van de VPRO-uitzending: http://programma.vpro.nl/themakanker  

Kankerpatiënten lijken steeds meer zelf verantwoordelijk voor hun ziekte, behandeling en genezing. Het begint al als je nog gezond bent. Dagelijks worden we overspoeld met informatie over wat we moeten doen of laten om het risico op de ziekte te verkleinen. Die informatie is tegenstrijdig en buitengewoon versnipperd.
Is de diagnose eenmaal gesteld, dan kun je kiezen uit een groot aanbod reguliere behandelingen of een veelvoud aan alternatieve organisaties die allemaal genezing beloven. Hoe maak je de beste keuze uit de vele mogelijkheden? Rolmodellen als Lance Armstrong zien kanker als iets wat je kunt overwinnen. Je bent dus ook zelf verantwoordelijk voor je genezing. Je hebt de plicht om te knokken, te vechten tot het uiterste. Als patiënt word je hoe langer hoe meer regisseur van je eigen ziekteproces.
 
Aan de hand van persoonlijke verhalen van patiënten en hun behandelaars worden de voor- en nadelen van deze tendens inzichtelijk gemaakt. Zoals het verhaal van Laetitia (52), die tegen het advies van de oncoloog in zelf bij de chirurg aandrong op een operatie. Aan de vooravond van een nieuwe reeks chemokuren schrijft zij weer een ander ziekenhuis een brief met daarin de vraag of het zin heeft ‘haar dossier nog één keer door een knappe, vooruitstrevende, optimistische professor te laten bestuderen’. Of het verhaal van Leonie (49), die borstkanker heeft en ervan overtuigd is dat ze erbij gebaat is om reguliere en spirituele, oosterse geneeswijzen te combineren (zie ook haar site). Of Anita (47), die elke afspraak met een dikke, samen met haar man gevulde ordner met informatie tegenover de dokter zit. En dan is er de 21-jarige Tim, die is gestopt met de pillen die de nabehandeling vormen van de strijd tegen de leukemie die hem trof. Zijn omgeving verwijt hem egoïsme. Maar hoewel Tim zelf ook verschrikkelijk bang is de ziekte weer te krijgen, kan hij het niet meer opbrengen om zich zo lang hondsberoerd te voelen als gevolg van medicijnen die hem misschien beter maken.
Behalve de patiënten komen ook hun artsen of oncologen aan het woord over wat het toegenomen zelfmanagement voor de uitoefening van hun vak en het ziekteproces van de patiënt betekent.

De deelnemers aan dit Health Coach Programma worden intensief gecoacht en gemonitord. Dit project is mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen huisverzekeraar OHRA/CZ en de TU Delft, plus aanbieder Health Coach Program. Uit een TU-pilotproject in 2010 is gebleken dat de gezondheid van deelnemers aanzienlijk kan verbeteren door dit soort programma’s.

Luuk Simons is tevens voor 1 dag/week verbonden als eHealth onderzoeker verbonden aan de EWI faculteit van de TU Delft en de TRANS Academy, een samenwerkingsverband van de TU Delft, TNO en KPN.

Bijdrage Ohra/CZ: http://www.cz.nl/%7Ba9b02ffa-ca28-4e12-878f-8f1123740338%7D/%7B168a698a-873d-4e4e-9995-962bafb6f8c6%7D

Videos:

TEDx Video: http://www.youtube.com/watch?v=ukK-4UR3eRc  

TU Delft eHealth Video http://www.youtube.com/watch?v=2hPATbsSUfE  

News archive »

Member login


News


Gourmet cooking for vibrant health

Really healthy cooking can also be really tasty. Many Asians have cooked healthily for centuries.

Read more »


Disclaimer

Cancer Health Coach does not provide medical advice. We provide health information. Consult your care providers.