4 things to doOther Health benefits

Fatique »
Depression »
Overweight »
Hypertension »
Heart Disease »
Diabetes »

EN     NL

June 2011: Health Program in Dutch News

Summary:

In January, TU Delft has upscaled a scientific health program for its employees. The participants in this Health Coach Program are intensively coached and monitored. Now the first results are being picked up by the media.

 

Main tekst (in Dutch): De baas als gezondheidscoach

 

Wegener Dagbladen: De Gelderlander, BN De Stem, Eindhovens Dagblad, De Stentor, Brabants Dagblad, De Limburger, De Twentsche Courant Tubantia, mei en juni 2011; Henriette Aronds

 

TEKST

Stiekem weten we het natuurlijk wel. Van uren achter je scherm zitten, krijg je pijn in je schouders en onderrug, gaan je ogen prikken en wordt je muisarm stijf. En toch, als we iets met een collega willen bespreken, lopen we niet naar haar of zijn bureau, maar sturen we een mailtje. In de kantine laten we het vak met gezonde salades links liggen en schuiven een broodje kroket en een glaasje cola op ons dienblad. Aan bloeddruk of cholesterolwaarde denken we liever niet. We gaan achter het bureau zitten, schuiven de stoel aan en pakken de muis.

 

Is het mogelijk die gewoontes te doorbreken? Werkgevers denken van wel. Uit verschillende internationale onderzoeken blijkt dat een matig tot slechte gezondheid leidt tot een hogere werkuitval. Andersom verzuimen werknemers met een gezond gewicht minder dan die met overgewicht. Werk aan de winkel dus, want verzuim kost bedrijven en instellingen geld.

 

Maar niet alleen bedrijfseconomische motieven behoren een rol te spelen. "Bedrijven hebben een verantwoordelijkheid ten aanzien van hun werknemers", vindt Paulien Bongers, innovatiedirecteur arbeid bij TNO. "Hoeveel mensen werken er niet in de dienstverlening? Allemaal zitten ze te lang achter de computer, vaak in dezelfde houding. Hierdoor kunnen ze allerlei klachten ontwikkelen, zoals rsi, te hoge bloeddruk of overgewicht. Het is opvallend dat mensen thuis meer bewegen dan op het werk."

 

'Fit op het werk', 'Werken in balans', 'Vitaal aan het werk': het zijn programma's die werknemers de kans bieden hun gezondheid en conditie te laten doorlichten door deskundigen. Er wordt gekeken naar voeding (eet je gezond?), conditie (beweeg je genoeg?), gewicht (ben je niet te zwaar?), medische zaken (is je bloeddruk niet te hoog, je cholesterolgehalte in orde?) en psychische gesteldheid (kun je goed tegen stress?). Zulke programma's zijn op basis van vrijwilligheid. De werkgever mag je niet verplichten mee te doen.

 

"Werkgevers hebben de morele plicht hun werknemers aan te zetten tot gezond gedrag", zegt Luuk Simons van de TU Delft, die een ambitieus elektronisch health coach programma ontwikkelde (zie kader). Volgens Simons trekken we een zware wissel op de gezondheidszorg. Op dit moment werkt 14 procent van de beroepsbevolking in de gezondheidszorg, in 2025 zal dat maar liefst 25 procent zijn. We lijden in toenemende mate aan allerlei aandoeningen, zoals overgewicht, hart-en vaatziekten, bepaalde vormen van kanker. Dat danken we voor een groot deel aan onszelf, aan hoe we leven en wat we eten en drinken.

 

Het goede nieuws is dat we daar verandering in kunnen brengen, aldus Simons. Maar gedragsverandering gaat niet vanzelf. Om mensen te motiveren gezonder te leven, moeten bedrijven flink wat van stal halen. Met het fitnessabonnement betalen, een poster aan de muur en een broodje gezond in de kantine redden ze het niet. Bongers van TNO: "Je kunt mensen wel vragen gezonder te leven, maar dan moet je ze ook de gelegenheid bieden. Door bijvoorbeeld het kantoor neer te zetten op een plek waar je makkelijk naar toe kunt fietsen, een fietsplan in te voeren, sportfaciliteiten te creëren in je bedrijf en je kantine zo in te richten, dat er een gevarieerd aanbod is aan levensmiddelen en de gezonde producten voor het grijpen liggen."

 

Mensen moeten wakker geschud worden. Daarin spelen managers en leidinggevenden een belangrijke rol, stelt Bongers vast. Zij moeten de boel aanzwengelen en de werknemers aanspreken op hun ongezonde gedrag. Of dat makkelijk gaat, ligt aan de bedrijfscultuur. De leidinggevenden moeten het goede voorbeeld geven.

 

Wil je de werknemer meekrijgen, dan moet je goed kijken naar wat hij zelf al weet over gezonde voeding, hoeveel hij beweegt en wat hij wil. Daar borduur je op voort, zegt Bongers. Mensen moeten het zelf zien zitten, anders werkt het niet.

 

Dat was ook het vertrekpunt voor Simons' programma. "Aan de mensen die zich opgaven voor ons programma, hebben we expliciet gevraagd of ze dit echt wilden. Ze kwamen op vrijwillige basis, maar moesten zich wel verbinden aan het programma. Wij hadden daarom extreem weinig afhakers. Deelnemers vonden het prettig dat het uitgangspunt van het programma niet negatief is: ik ben te dik, leef te ongezond, ben te gestrest en daarom moet ik afvallen, meer bewegen, rustig worden. Ons vertrekpunt was juist positief: ik wil graag gezonder leven, wat moet ik daarvoor doen en hoeveel inspanning heb ik ervoor over? De deelnemers zijn zelf verantwoordelijk voor de mate waarin ze gedrag willen veranderen. Als ze daarbij gewicht verliezen, is dat een mooi bijeffect." De 45-jarige Arnoud doet mee aan het gezondheidsprogramma van Simons. Hij is 1.88 meter lang, fietst elke dag heen en weer tussen Den Haag en Delft. Toch was hij met z'n 101 kilo te zwaar. "Zelf had ik er niet zo'n last van, mijn buik was alleen wat te dik, dacht ik."

 

De bedrijfsarts dacht daar anders over en spoorde hem aan. Uiteindelijk was hij blij met dit duwtje in de rug. "Ik bleek in de pre-obesitasfase te zitten, met alle vooruitzichten op kwalen die daarbij horen. Ik at te veel en te vet, zo bleek. Ik ben opgegroeid met de gedachte dat kaas en melk goed voor je zijn en kwam graag in de snackbar. Dat ik er verkeerde eetgewoontes op nahield, was een eyeopener. Groente en fruit in plaats van aardappelen en vlees, wat ik gewend was. Ik ben nu 12 kilo lichter. Ook de ondersteuning door middel van een buddysysteem en groepssessies helpen. Dan kun je je ervaringen delen."

 

De namen Arnoud in dit verhaal en Jaap in het kader 'Sluipmoordenaar' zijn gefingeerd.

 

Further details and Video:

Take a look at the videos:

 

TEDx Video: http://www.youtube.com/watch?v=ukK-4UR3eRc

 

TU Delft Video http://www.youtube.com/watch?v=2hPATbsSUfE

 

Link to article

 

Link to Ohra / CZ Contribution

 

Link to the TRANS Academy of TU Delft, TNO and KPN

 

Link to Delft University of Technology Press Release

 

News archive »

Member login


News


Gourmet cooking for vibrant health

Really healthy cooking can also be really tasty. Many Asians have cooked healthily for centuries.

Read more »


Disclaimer

Cancer Health Coach does not provide medical advice. We provide health information. Consult your care providers.